Särkymisestä taidetta – särkyneen mielen mahdollisuudet

Taide on yksi sofistikoiduimmista keinoista hoitaa omaa ja muiden särkynyttä sydäntä. Taiteessa ilmaisu on vapaata ja tunteita on lupa näyttää. Tekeminen parantaa ja eheyttää.
Taide kutsuu ihmistä viipymään vaikeiden kokemusten äärellä. Välillä käyden syvällä pohjassa ja kanavoimalla sitten pelottavimmatkin kokemukset jollain ymmärrettävällä, konkreettisella tavalla. Musiikiksi, runoiksi, kuvataiteeksi, liikkeeksi.
Tätä tapahtumaa kutsutaan psykologiseksi etäännyttämiseksi. Sanoittamalla ja kuvittamalla tunteita, saamme vaikeat kokemukset hallittavammiksi, jäsentyneemmiksi. Saamme niihin vähän etäisyyttä.
Parhaimmillaan tällainen prosessi voi koitua monelle samaistuttavaksi, lohduttavaksi, innoittavaksi tai mystiseksi kokemukseksi. Se vaatii tekijältään paljon eikä palkinto välttämättä koskaan tavoita tekijäänsä. Silti tekemäsi taide voi olla jollekin elämän käänteentekijä, jopa pelastava voima.
Miten tehdä omasta särkyneisyydestä taidetta? Millaisen maailman mieli avaa taiteentekijälle, jolla itsellään on vaikeita ja keskeneräisiä asioita mielessään?
Näitä kysymyksiä pääset pohtimaan lisää, kun Jari Kekäle, Vaativan erityistason perheterapeutti, Teologian Tohtori, Perheasioiden sovittelijoiden kouluttaja, Johdon työnohjaaja, Sanoittaja saapuu puhumaan Art is Me - ONLINE EVENTIIN pääsiäisviikolla ke. 5.4. klo 11.
Osta lippu ja varaa paikkasi pääsiäisen luovimpaan tapahtumaan tästä!
Jaana Mäntykoski
psykologi, terapeutti